مطالعهی این گزارش در کامپیوتر راحتتر است.
مقدمه
گزارش پیش رو سومین و آخرین بازنمایی اطلاعات از نظرسنجی شمارهی یک «بنیاد مردم» در مورد موضوع ائتلاف است. گزارش کاملی در مورد اهداف، محدودیتها و کیفیتسنجی دادههای این نظرسنجی آزمایشی تنظیم شده است که میتوانید از طریق لینک زیر مطالعهاش کنید:
اهداف، محدودیتها و کیفیتسنجی اطلاعات
توجه: آمارهایی که در ادامه میآید تنها مربوط به جامعهی آماری این نظرسنجی هستند.
اطلاعات جمعیتشناختی
نمودارهای زیر به صورت مستقیم از گزارش گوگل برداشته شدهاند. همانطور که مشهود است در جامعهی آماری ما (بیشتر از ۱۰۰ هزار نفر) اکثریت نسبی شرکتکنندگان را زنان تشکیل میدهند.

نزدیک به ۷۵٪ شرکتکنندگان در این نظرسنجی را گروههای سنی ۲۰ تا ۳۰ سال و ۳۰ تا ۴۰ سال تشکیل دادهاند.

طبق آمار به دست آمده، اکثریت شرکتکنندگان در این نظرسنجی از داخل ایران شرکت کردهاند.

طبق آمار به دستآمده ۸۲ درصد از شرکتکنندگان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر بودهاند. این خود شاهدی بر محدودیت جامعهی آماری این نظرسنجی است که در گزارش محدودیتها به آن پرداختهایم.

آنچه از بخش اول این گزارش میدانیم:
- اکثریت قاطعی از شرکتکنندگان در این نظرسنجی شکلگیری ائتلاف را برای پیشبرد انقلاب ۱۴۰۱ ضروری میدانند.
- اکثریت قاطعی از شرکتکنندگان ائتلافی بین نیروهای داخل و خارج از کشور را ممکن میدانند.
- حدود ۲۰ درصد از این جامعهی آماری که ۸۲ درصدش را افرادی دارای تحصیلات بالای کارشناسی تشکیل میدهند، نظامهای سیاسی موجود را نمیشناسند. ۵۲ درصد از این جمعیت هم ابراز کردهاند که نظامهای سیاسی مختلف را تا حدی میشناسند. حدود ۴۰ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی از انتخابشان در مورد نظام سیاسی آینده مطمئن نیستند.
-
در تحلیل دادههای دریافتی متوجه شدیم مردها دو برابر زنها بر این باورند که نظامهای سیاسی را میشناسند. همچنین در این نمونهی آماری صد هزار نفری، زنها به نسبت از انتخابشان برای نظام سیاسی آینده نامطمئنتر بودهاند.
- سه وظیفهی اصلی ائتلاف از نظر موافقین شکلگیریاش به ترتیب «هماهنگ کردن فراخوانها در خارج و داخل ایران»، «هماهنگی برای شکلگیری دولت گذار» و «نمایندگی معترضان در سازمانهای بینالمللی» هستند.
دلایل مخالفت بخشی از شرکتکنندگان با شکلگیری ائتلاف
ائتلاف همچنان موضوعی داغ در بین موافقان و مخالفانش به حساب میآید. مواجهه با این نگرانیها و مخالفتها، هرچند که تنها نمایندهی افکار صد هزار نفر از ایرانیان باشد، کمک میکند با دیدی بازتر با این موضوع روبهرو شویم.
در نظرسنجی اول بنیاد مردم دربارهی موضوع ائتلاف، از مجموع بیش از ۱۰۰ هزار پاسخنامهی دریافتشده، سه دهمِ درصد (۳۰۰ نفر) از شرکتکنندگان شکلگیری ائتلاف را برای پیشبرد انقلاب ۱۴۰۱ حیاتی ندانستهاند. ۷ درصد شرکتکنندگان (۷۰۷۵ نفر) هم شکلگیری ائتلاف را تا حدی حیاتی دانستهاند. ما به این نکتهی مهم توجه داریم که مخالفین ائتلاف ممکن است به هر دلیلی اصولا در این نظرسنجی شرکت نکرده باشند. بنابراین، فارغ از تعداد مخالفین مهم است که به دلایل مطرحشده توجه کنیم. در بنیاد مردم میخواهیم از دوگانهی اکثریت/اقلیت بگذریم و گفتگو پیرامون مباحث را بدون توجه به تعداد صاحبان یک عقیدهی مشخص پی بگیریم.
در قسمتی از پرسشنامه از افراد خواسته بودیم دلایل مخالفتشان را با شکلگیری ائتلاف با ما به اشتراک بگذارند. بعد از پاکسازی دادهها به فهرستی از دلایل دست پیدا کردیم. در ادامه، برخی از پاسخهای تکرارشده را در گروههای متمایزی طبقهبندی کردیم.
در بخش دوم گزارش از دادههای خام به محدودیتها و نبایدهایی که شرکتکنندگان برای گروه ائتلاف قائل شدهاند اشاره کرده بودیم؛ محدودیتهایی که به نحوی ناشی از نگرانیهای افراد نسبت به شکلگیری ائتلاف بودهاند. اطلاعاتی که در ادامه میآید را میتوان همچنین به عنوان مکملی بر دادههای پیشین تلقی کرد.
دستهبندی کلی دلایل مخالفت با ائتلاف
اطلاعات دریافتی را با توجه به دلایل مخالفت با تشکیل ائتلاف طبقهبندی کردیم.
- مخالفت به دلیل حضور یا عدم حضور یک فرد یا یک گرایش خاص سیاسی
- مخالفت به دلیل ترس از منفعتطلبی اشخاص و احزاب و متمرکز شدن ائتلاف به یک فرد یا جناح خاص
- مخالفت به دلیل تشکیل ائتلاف در داخل یا خارج از کشور
برخی از دلایل تکرارشده در مخالفت با شکلگیری ائتلاف
به ترتیب از بیشترین تکرار از بالا
- احتمال حضور مجاهدین خلق در ائتلاف
- احتمال تشکیل ائتلاف در خارج از کشور توسط افرادی که آشنایی عملی با شرایط ایران ندارند
- احتمال شکلگیری ائتلاف توسط افرادی که صرفا به منفعت خودشان میاندیشند
- احتمال تشکیل شدن اپوزوسیون بدون حضور نمایندگانی از همهی اقوام یا احزاب
- احتمال دزدیده شدن انقلاب توسط ائتلاف
در این نمونهی آماری، درصد این افراد در داخل و خارج از کشور تفاوت چندانی ندارد.
پایانبندی
همانطور که در تعریفمان از روششناسی این نظرسنجی آزمایشی (که در آدرس زیر قابل مطالعه است)، مطرح کردیم، این نظرسنجی آزمایشی کمک میکند این ساز و کار را برای همفکری عمومیتری در مورد مباحث مهم روز به آزمون بگذاریم.